Naar boven

Wat gebruiken voor uw klus - Lijm of Kit?

Door Schroeven Online - 12 februari 2018 - Lijmen en kitten

Als u gaat klussen, komt u maar wat veel tegen. Zo zult u gegarandeerd een lijm- of kitklus moeten doen. Lijm en kit worden regelmatig op één hoop gegooid, maar zijn eigenlijk twee verschillende dingen. In dit blog vertellen we u graag wat het verschil is en welke lijm en kit u het beste kunt gebruiken voor uw klus.

Het verschil tussen lijm en kit

Om te beginnen is het goed om te weten dat kit gebruikt wordt om kieren en naden af te sluiten en om iets waterdicht te maken. Een goed voorbeeld zijn de voegen van uw badkamer. Die worden vrijwel altijd dicht gekit, vaak met siliconenkit. Lijm gebruikt u logischerwijs om twee oppervlakken aan elkaar te bevestigen. Vaak sluit dat ook af, maar als het echt water- of vochtdicht moet zijn, is een kit vaak handiger. Tussen de lijmen zijn er ook weer veel verschillen, afhankelijk van voor welke oppervlakken u het gebruikt. Daarover leest u verderop in dit blog meer.
Kit zal altijd, ook opgedroogd, een vorm van elasticiteit behouden. Lijm hardt juist helemaal uit.

 
Siliconenkit of Montagekit: Welke kit voor uw klus?

De meest gebruikte kit voor klussen in huis is siliconenkit. Het is vochtafwerend en extra praktisch

omdat het ook schimmelwerend is. In een badkamer, waar de kit veel met vocht in aanraking komt, is dat heel goed. De meeste kitten zijn vochtafwerend. Wilt u echt uw bad of douche afkitten, kies dan voor een vochtdichte kit: acrylaatkit. Het voordeel van deze acrylaatkit is dat u eroverheen kunt schilderen, bijvoorbeeld bij uw kozijnen. Overigens zijn er voor het kitten van bijvoorbeeld aquaria weer speciale kitten verkrijgbaar. Bent u op zoek naar reguliere siliconenkit, dan kunt u uw kit kopen bij Schroeven Online.

En dan is er ten slotte ook nog montagekit. Montagekit is eigenlijk meer een lijm. Het wordt dan ook vaak montagelijm genoemd, maar het gaat net iets verder dan een gewone lijm. U kunt hier allerlei oppervlakken mee aan elkaar bevestigen (eigenschap van lijm), maar u kunt er ook goed naden en kieren mee dichtmaken en het is vochtbestendig (eigenschappen van kit). U bevestigt er materialen mee aan de vloer, het plafond of een wand. Veelal zijn de montagekits ook uv-bestendig, wat betekent dat het z’n kracht niet verliest als die plek van uw huis veel zonlicht vangt. Een van de meest gebruikte montagekitten is de Bison Polymax High Tack. Bison is een van de bekendste merken lijmen en kitten in Nederland en staat garant voor uitstekende kwaliteit.

Bekijk alle kitten
 
Houtlijm of Konstructielijm: Welke lijm voor uw klus?

Tussen de verschillende lijmen zitten ook veel verschillen, die vooral betrekking hebben op het te lijmen oppervlak. In dit blog richten we ons vooral op houtlijm en op konstructielijm voor diverse oppervlakken.

-        Houtlijm is bedoeld om (alleen) houten oppervlakken aan elkaar te lijmen. Binnen de houtlijm heeft u echter ook nog heel veel keuze. Is het bedoeld voor binnen of buiten? En moet het tegen zonlicht en/of vocht kunnen? En natuurlijk ook welke soort hout u wilt bevestigen, want er zijn talloze houtsoorten (zacht/hard) met allemaal hun eigen eigenschappen en vaak ook hun eigen lijmen. Kijk voor u houtlijm koopt daarom even bij de omschrijving voor welk type hout het geschikt is.

-        Konstructielijm is ook heel geschikt voor het bevestigen van hout, maar in tegenstelling tot houtlijm is het ook heel geschikt in combinatie met andere materialen. Houtlijm gebruikt u echt om meerdere houten oppervlakken met elkaar te verbinden. Met konstructielijm kunt u naast hout ook metaal, steen of kunststof lijmen en de verschillende oppervlakken aan elkaar lijmen. Het is een hele sterke lijm die ook voor stevige klussen goed gebruikt kan worden.

Bekijk alle lijmen
 
 
Top 3 Aanbiedingen Lijm & Kit
Combi Deal: Bison Polymax Hightack + Kitpistool

Geschikt voor het lijmen en afdichten van vele verschillende ondergronden. Inclusief handig kitpistool, te gebruiken voor alle lijmen en kitten.

Bevat: 12 x Bison Polymax Hightack Kit + Zwaluw Den Braven Kitpistool

Van €152,50 voor €121,95

Nu bestellen
Bison Hightack Duo-Pack - 2e koker halve prijs

Heeft u best wat te kitten voor de boeg? Dan kan deze aanbieding goed van pas komen. U heeft dan alvast 2 kitten voor een scherpe prijs.

Bevat: 2 kitten Bison Polymax Hightack


Van €19,35 voor €15,99

Nu bestellen
Bison Houtlijm Topspeed

Houtlijm die in 4 minuten droogt. Hoe praktisch is dat! Uitstekende kwaliteit van topmerk Bison. Al jaren gebruikt door vele klussers.


Bevat: 250 gram houtlijmVaste lage prijs: €6,59

Nu bestellen