Naar boven

Wanneer kiest u voor Houtlijm in plaats van Houtschroeven?

25 juli 2014 -
Veel mensen vragen zich af wanneer men nu voor houtlijm moet kiezen in plaats van voorhoutschroeven. In principe kunt u uitgaan van deze richtlijn: wanneer u niet van plan bent om iets weer uit elkaar te halen, kunt u houtlijm gebruiken. Houtlijm houdt de boel goed bij elkaar.

Houtlijm kan voor diverse toepassingen gebruikt worden. Zelfs kleine hoeveelheden zijn erg sterk en zijn ideaal om gebroken stukken hout weer aan elkaar te lijmen. Houtlijm hard uit, wat betekent dat u overtollige druppels gewoon weg kunt schuren wanneer de lijm is gedroogd.

Er zijn ook gevallen waarbij schroeven én houtlijm worden gebruikt, om een extra stevige verbinding te creëren.

Waar moet u op letten bij het gebruik van houtlijm?

Vermijdt het gebruik van houtlijm bij toepassingen met hoge temperaturen. Ook als het warm weer is kunt u beter vermijden om met houtlijm aan de slag te gaan; warm weer verzwakt namelijk de structurele integriteit van de meeste houtlijmen. De lijm zal dan niet efficiënt binden. Er zijn wel een aantal houtlijmen die geschikt zijn voor toepassingen bij hogere temperaturen, echter zijn deze vaak wel duurder in aanschaf.

Voor bepaalde toepassingen is het nodig om watervaste houtlijm te gebruiken. Hierbij kunt u denken aan meubilair in vochtige omgevingen of tuinmeubilair.

Wanneer u houtlijm gebruikt is het van belang dat u de te bevestigen delen klemmend verlijmd. Het klemmen kan op verschillende manieren. Vaak worden lijmklemmen gebruikt om de te bevestigen delen tegen elkaar aan te drukken. Zodra de houtlijm is gedroogd, kunt u de lijmklemmen weer verwijderen. In plaats van lijmklemmen te gebruiken kunt u ook een zwaar object op het hout leggen, sjorbanden gebruiken of de twee delen vastschroeven of vastspijkeren.