Naar boven

Waarom Schroeven in plaats van Spijkers?

Door Schroeven Online - 30 juni 2014 -
Iedereen die in het bezit is van een hamer heeft zich ooit wel eens de vraag gesteld: waarom schroeven in plaats van spijkers?

Er zijn verschillende redenen om de één of de ander de voorkeur te geven want beiden hebben zo hun voordelen:
  • Schroeven houden beter
  • Schroeven kunnen meer gewicht dragen
  • Spijkers gaan sneller
  • Spijkers zijn goedkoper
Bij het bepalen of u schroeven of spijkers bij een klus gaat gebruiken, moet u verder kijken dan wat er het handigste of het goedkoopste is.

Het verschil tussen schroeven en spijkers is dat schroeven een grotere treksterkte hebben, terwijl spijkers een grotere afschuifsterkte hebben. Wanneer u zowel een schroef als een spijker halverwege in een stuk hout zou werken en vervolgens zou proberen om beide er weer uit te trekken, zal dat bij de schroef aanzienlijk lastiger gaan dan bij de spijker. Maar wanneer u ze beiden vanaf de zijkant met een hamer zou slaan, dan zal de schroef waarschijnlijk breken, terwijl de spijker slechts zal buigen.

Wat betekent dit wanneer u moet kiezen tussen schroeven of spijkers? Bij toepassingen waarbij er sprake is van een kracht die op uw montage wordt uitgeoefend (zoals gewicht of zwaartekracht) dan zal een schroef de boel beter bij elkaar kunnen houden. Als bij de toepassing echter sprake is van buiging of zijwaartse beweging (denk aan het dek van een boot of de lijst van een schilderij) dan is een spijker de betere keus, omdat die minder snel geneigd is om te breken.

Om een voorbeeld te geven: wanneer u een boekenplank wilt ophangen, dan maakt u de plankendragers in de muur vast met schroeven; die moeten namelijk gewicht kunnen dragen. Echter kunt u wel spijkers gebruiken om de plank vast te maken aan de plankdragers, zodat de plank stabieler ligt.

Wanneer u dit in gedachten houdt bij uw toekomstige klussen, zal de keuze tussen schroeven of spijkers niet al te lastig meer moeten zijn.