Naar boven

Waarom pluggen gebruiken?

30 maart 2015 -
Wanneer u een object aan een niet-elastisch materiaal wilt bevestigen, kunt u het beste pluggen gebruiken. Een plug is een handig hulpmiddeltje, speciaal bedoeld voor dit doel.
 
De reden dat het slim is om pluggen te gebruiken, is dat het, zelfs met voorboren, erg lastig is om schroeven in niet-elastische materialen te draaien. Maar wanneer u een groter gat maakt en hier vervolgens een elastische plug in draait, dan kun u de schroef wel inbrengen. Doordat tijdens het indraaien van de schroef de plug in diameter toeneemt, wordt deze vastgeklemd in het gat. Let op, dit werkt alleen wanneer de diameter van het gat gelijk is aan de diameter van de plug.

Soorten pluggen

Goed, u weet nu waarom u pluggen moet gebruiken. Maar er zijn veel verschillende soorten pluggen verkrijgbaar. Welke u nodig heeft, wordt bepaald door het type wand. Hieronder hebben we een aantal verschillende soorten op een rijtje gezet: 

Nylon pluggen

De meest gebruikte pluggen voor massieve bouwmaterialen zijn nylon pluggen, ook wel S-pluggen genoemd. Deze pluggen hebben een diepe vertanding en zijn voorzien van weerhaken die voorkomen dat de plug mee draait.

Universeel pluggen

Universeel pluggen zijn echte alleskunners en kunnen voor vele toepassingen gebruikt worden. De kop van de plug wordt door de schroef naar achteren getrokken en zet zich op die manier vast in massief bouwmateriaal.

Spijkerpluggen

Spijkerpluggen, die ook wel als nagelpluggen of slagpluggen worden verkocht, worden middels ‘doorsteekmontage’ gebruikt voor het bevestigen van o.a. houten plinten, lichte kozijnen en wand- en isolatieprofielen. 

Kozijnpluggen

Kozijnpluggen lijken op spijkerpluggen en maken eveneens gebruik van doorsteekmontage, maar kunnen voor het monteren van zwaardere objecten in massieve materialen worden gebruikt, zoals raam- en deurkozijnen.

Messing pluggen

Messing pluggen kunnen worden gebruikt voor het monteren met behulp van bouten, in massieve materialen. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld wandsteunen en verschillende staalconstructies. 

Tuimelpluggen

Tuimelpluggen, ook wel paraplupluggen genoemd, worden vervaardigd uit verzinkt staal en zijn voorzien van één of twee ‘vleugels’ aan de onderzijde. Tuimelpluggen dienen met gesloten vleugels in het gat te worden ingebracht. Zodra de schroef wordt ingedraaid, zullen de vleugels zich openen waardoor de plug stevig vast komt te zitten.

Gipsplaatpluggen

Gipsplaatpluggen worden gebruikt voor toepassingen met gipsplaten. De pluggen worden echter niet achter, maar in de gipsplaat zelf verankerd.