Naar boven

Waar gebruik je welke schroef voor?

Door Schroeven Online - 11 juni 2014 -
Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende soorten schroeven te verkrijgen, dat de kans groot is dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom hebben we hieronder de meest gebruikte schroeven op een rijtje gezet, inclusief hun mogelijke toepassingen.

Bolkop houtschroef

Bolkop houtschroeven hebben, zoals de naam al aangeeft, een bolle kop (meestal met een gleuf). Wanneer ze ingeboord worden, blijft de kop dus zichtbaar uitsteken. De schroefdraad loopt bij deze schroef niet geheel tot aan de kop door. Bolkop houtschroeven zijn te gebruiken bij het bevestigen van metaal op hout. In principe moet u altijd voorboren bij hout, tenzij uhoutschroeven met een zelfborende punt gebruikt – deze kunnen met relatief weinig druk worden ingedraaid.

Lenskop houtschroef

De lenskop houtschroef is een variant op de bolkop houtschroef. Doordat het schroefdraad onder een schuine hoeks staat, gaat de schroef gemakkelijker door het materiaal heen. Ook deze schroeven zijn te gebruiken voor het bevestigen van metaal op hout.

Platkop houtschroef

Een platkop houtschroef kan in principe geheel in het te boren materiaal verzinken. Hiervoor moet het materiaal wel zacht genoeg zijn, of je moet een verzinkboor gebruiken. Het schroefdraad loopt bij dit type schroef niet helemaal door tot aan de kop.

Spaanplaatschroef 

De spaanplaatschroef heeft een platte kop. Het schroefdraad loopt bij dit type schroef door tot aan de kop. Dankzij de scherpe punt boort de spaanplaatschroef zich relatief gemakkelijk in het hout; voorboren is dan ook vaak niet nodig. Spaanplaatschroeven kunnen gebruikt worden bij het bevestigen van hout- en plaatmateriaal.

Gipsplaatschroef 

Gipsplaatschroeven zijn, zoals de naam al aangeeft, bij uitstek geschikt voor het bevestigen van gipsplaten. Ze worden ook wel snelbouwschroeven genoemd. De zogeheten trompetkop is zo ontworpen dat hij niet door het gips heen zal snijden. Bij montage op metaal verdienen schroeven met een fijne draad de voorkeur, bij montage op hout kunt u beter een schroef met een grovere schroefdraad gebruiken.

Metaalschroeven (parkers) 

Metaalschroeven, ook wel parkers of zelfborende schroeven geheten, zijn verkrijgbaar met platte kop, cilindrische kop, zeskantkop (plaatparker) en lenskop. Ze beschikken over een zeer scherpe spoed, die helemaal tot aan de kop doorloopt. Door de schuine hoek kan deze zelf-tappende schroef vrij gemakkelijk door het metaal heen komen. Meestal is het raadzaam het metaal eerst voor te voren met een metaalboor, die een iets kleinere diameter heeft dan de parkers die u wilt gebruiken.