Naar boven

Hoe verwijder je pluggen?

16 april 2015 -
Het verwijderen van pluggen moet op de juiste manier gebeuren; wanneer het op de verkeerde manier wordt gedaan, kunt u namelijk de muur waar de pluggen in zitten beschadigen. Er zijn verschillende manieren om pluggen te verwijderen. De beste methode is afhankelijk van het soort plug dat er is gebruikt, en het materiaal waarvan de muur is gemaakt.

Methode #1: pluggen uitboren

Universele pluggen en nagelpluggen kunt u uitboren, bij voorkeur met behulp van een steenboor. Gebruik niet meteen een grote boor, maar begin met een klein boortje en werk geleidelijk aan toe naar een grotere. Door het uitboren zal de plug kapot gaan, waarna het plastic met het boortje mee naar buiten komt.

Methode #2: pluggen doorslaan

Bij holle wanden kunnen de pluggen doorgeslagen worden, waardoor ze er aan de andere kant uitgehaald kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld met vouwpluggen, tuimelpluggen en paraplupluggen. U kunt hiervoor het beste gebruik maken van een staafje dat dezelfde diameter heeft als het gat waar de plug in zit. Vaak moet u dan eerst de kop van de schroef of de kop van de plug eraf frezen of zagen. Daarna zet u het staafje tegen de plug aan, en slaat u vervolgens de plug door de wand heen.

Methode #3: pluggen met een schroef verwijderen

Een andere methode die vooral bij universele pluggen goed werkt, is de pluggen te verwijderen door met behulp van een iets kleinere schroef de oorspronkelijke schroef er uit te trekken. U schroeft de kleine schroef dan een klein stukje de plug in, waarna u de plug er zo uit kunt trekken, eventueel met behulp van een nijptang of de achterkant van een hamer. U dient bij deze methode wel voorzichtig te werk te gaan om de muur niet te beschadigen.

Methode #4: pluggen afsnijden

In sommige gevallen is het niet eens nodig om de plug uit de muur te halen; wanneer het om plastic pluggen gaat, kunt u deze gewoon afsnijden op de kop en vervolgens het gat dichten.